donderdag, mei 16, 2024
HomeFootballDe 16e straf beslist het: ManUnited faalt in FA Cup tegen tweedeklasser...

De 16e straf beslist het: ManUnited faalt in FA Cup tegen tweedeklasser Middlesbrough

Manchester United is in de 4e ronde al uitgeschakeld in de FA Cup. De ploeg van Ralf Rangnick verloor voor eigen publiek tegen de tweedeklasser FC Middlesbrough. In de strafschoppenserie was het pas de 16e strafschop die de wedstrijd besliste.
De FA Cup bood de meest realistische kans voor Ralf Rangnick om een titel te winnen in zijn eerste jaar. En de startende elf van de Rode Duivels was navenant. Van CR7, Bruno Fernandes, Rashford en Sancho werd verwacht dat zij het werk voorin zouden doen. Bovendien vierde Pogba zijn comeback na een lange blessurepauze en speelde hij voor het eerst onder Rangnick.

CR7 mis vanaf de stip

Op Old Trafford gingen de gedachten eerst uit naar de slachtoffers van het vliegtuigongeluk 60 jaar geleden. 23 mensen verloren het leven, waaronder acht spelers van de Rode Duivels. De sportieve start werd verzorgd door Sancho, die aan een waar vuurwerk van kansen begon, maar al vroeg in de wedstrijd de lat niet raakte (3e). Nadat CR7 het eerst acrobatisch probeerde met een bicycle kick (6e), miste hij vervolgens – een paar uur voor zijn 37e verjaardag – een penalty links van het doel (20e). Uiteindelijk zette Sancho het overwicht van de thuisploeg om in een voorsprong: Na een kleine wobble in de één-tegen-één, plaatste hij de bal met zijn zwakkere linkervoet rechtstreeks in de rechterhoek (25e).

Tegen de pauze had CR7 nog een grote kans gemist (27e), tot het doelpunt van Rashford werd afgekeurd wegens buitenspel (31e). De thuisploeg maakte zijn favorietenrol waar, alleen het resultaat had duidelijker kunnen zijn. Bij de pauze hadden ze meer dan 66 procent balbezit en 14 schoten op doel, maar slechts zes daarvan waren raak.

Bruno Fernandes slaagt er niet in het aluminium te raken

De thuisploeg begon de tweede helft met een dubbele kans (55e, 56e). Slechts twee minuten later maakten de bezoekers hun eerste statement, maar Henderson stond op de stip (58.). Henderson was machteloos om het einde van Crook te stoppen. Na voorbereidend werk van Watmore, die een duidelijke hand op de bal had, scoorde de vooruitgeschoven middenvelder om de stand op 1-1 te brengen (64e). Volgens de nieuwe regels had de VAR geen bezwaar tegen het doelpunt. Daarna voerde United het vuur weer op, maar het ontbrak nog steeds aan kracht voor het doel – zoals het geval was bij Rashford (72e) en Bruno Fernandes, die alleen de paal raakte met een bijna leeg vak (73e).

In de slotminuten van de wedstrijd verloren de Rode Duivels de beslissende stoot en Lumley hoefde pas in blessuretijd weer in te grijpen tegen Joker Elanga (90.+2). Tot dan toe hield het tweebenige team de favorieten uit hun eigen vak en stelde het de thuisploeg voor problemen. In feite spaarden de underdogs zich voor de extra tijd en snuffelden aan een grote verrassing, al zag het daar lange tijd niet naar uit.

Henderson redt United

In de extra tijd, kwam het op één doelpunt aan. United liep uit op de bezoekers, maar naarmate de wedstrijd vorderde, kwamen de Engelse recordkampioenen zonder ideeën te zitten. Pas bij het begin van de tweede helft van de extra tijd testte Bruno Fernandes Lumley voor het eerst opnieuw (108e). United vertraagde en bracht de bezoekers terug in de wedstrijd. Henderson voorkwam de mogelijke 1:2 met een sterke reflex tegen Joker Connolly (116.).

Elanga’s zenuwen falen

Uiteindelijk was het de ultieme krachtmeting voor alle betrokkenen: een strafschoppenserie onder de schijnwerpers en in de stromende regen in het uitverkochte Theatre of Dreams. De tweedeklasser kwam op voorsprong en zette acht strafschoppen om, waarvan de meeste met aplomb, voordat de 19-jarige Elanga opkwam. De zenuwen van de joker lieten hem in de steek toen hij de beslissende penalty nam, en hij stuurde de bal ruim over de bovenkant van het strafschopgebied.

De Rode Duivels hebben niet gerust na de turbulente laatste week en dinsdag gaat de Premier League verder. De Rangnick elf spelen dan tegen Burnley FC.