vrijdag, maart 29, 2024
HomePremier LeagueSpurs vieren historische derbyzege tegen gedecimeerd Arsenal

Spurs vieren historische derbyzege tegen gedecimeerd Arsenal

In de derby tegen Arsenal behaalt Tottenham een belangrijke drie punten in de strijd om de Champions League. Slechts één punt scheidt de Spurs van hun rivalen op de vierde plaats.
Spurs-coach Antonio Conte heeft na het 1-1 gelijkspel bij Liverpool FC één positiewijziging doorgevoerd: hij startte Sanchez voor Romero in de achterhoede. Arsenal coach Mikel Arteta bracht geen wijzigingen aan in het 2-1 verlies tegen Leeds.

Kane koel van de plek

In een derby die vanaf het begin verhit was, wisten beide teams meteen wat er op het spel stond. Ondanks een overeenkomstig intense openingsfase ontbrak het aanvankelijk aan doelpuntengevaar. De eerste opwinding in de buurt van het doelpunt kwam na 20 minuten toen Son in het strafschopgebied onderuit ging tegen Cedric en scheidsrechter Paul Tierney naar de stip wees. Kane nam de strafschop, die niet zonder controverse was, en scoorde om de leiding te nemen (22e minuut).

Holding vliegt uit voor de pauze

Spurs bleef druk zetten en profiteerde in de 33e minuut opnieuw van het gestuntel van de Gunners-verdediging in de persoon van Holding: na een lange bal controleerde hij Son buitenspel en werd met een gele kaart van het veld gestuurd. Een belangrijke scène, die de gastheren volgden met het tweede doelpunt en de derde klap voor Arsenal via Kane slechts vier minuten later (37.). The Gunners herstelden zich echter voor de pauze en creëerden hun beste kans toen ze in de minderheid waren via Nketiah, tegen wie Lloris voor de 2-0 tussenstand zorgde (43e).

Kort na de pauze nam Son alle twijfel weg en scoorde al na 69 seconden: 3-0 – zijn 21e doelpunt van het seizoen – en besliste de wedstrijd. Tottenham liet daarna een versnelling terugvallen, wat de bezoekers de kans op de gelijkmaker gaf, die Saka miste (51e). Zelfs in de administratieve modus bleven Spurs echter de gevaarlijke ploeg en misten ze meermaals een vierde doelpunt via Emerson Royal (59e) en Son (63e).

Strijd om de top komt in een stroomversnelling

In de slotfase leken beide teams het eens te zijn over het resultaat. Het bleef 3-0 voor Tottenham, dat door de zege tot op één punt van de Gunners kwam in de hoogste Champions League-positie – en hun hoogste derbyzege in het Premier League-tijdperk vierde.

Tottenham mag zondag om 13.00 uur aantreden tegen Burnley FC, voordat op de laatste speeldag het reeds gedegradeerde Norwich wacht. The Gunners reizen maandag (21.00 uur) naar Newcastle voordat een thuiswedstrijd tegen Everton het seizoen afsluit. Met een overwinning in de derby’s had Arteta’s ploeg zich kunnen verzekeren van hun eerste Champions League ticket sinds 2016/17 – maar nu is het terug naar de draad.