HomeFootballMet een veldspeler in doel: Comoren nipt mis tegen Kameroen

Met een veldspeler in doel: Comoren nipt mis tegen Kameroen

Hosts Kameroen ontmoette Comoren in de laatste 16 van de Afrika Cup – die merkwaardig genoeg met een veldspeler in doel begon. De favorieten kwamen dichtbij, maar wel verdiend, tegen een dapper vechtende underdog.

Comoros in de minderheid – Toko-Ekambi scoort

De rollen waren nog duidelijker verdeeld dan ze al waren, Kameroen waren de zware favorieten. En alsof er nog niet genoeg hindernissen waren voor de underdogs, werd het na zeven minuten nog erger: na een overtreding van Abdou op de Kameroener Ngamaleuo werd de VAR ingeschakeld, waarna scheidsrechter Bamlak Tessema Weyesa nog eens goed keek en direct rood gaf voor de onbeschofte trap van achteren op de voet.

Met één man minder, deden de Comoren het helemaal niet slecht. Invaller doelman Alhadhur hoefde lange tijd niet in te grijpen. De aanval van Kameroen was mat, maar toch namen ze de leiding: na balverlies van de underdogs ging het snel en Toko-Ekambi rondde laag over links af (29e). Het antwoord van de gedecimeerde Comoren volgde bijna op hun hielen, maar Onana stond tweemaal schitterend op de paal (33.). Al met al was het een zwakke en, gezien de omstandigheden, zeer teleurstellende eerste helft voor de duidelijk bevoordeelde gastheren, die slechts één goede kans kregen en bij de pauze met 1-0 leidden.

Kameroen verbetert – Aboubakar maakt er 2-0 van.

Kameroen toonde daarna een beter gezicht in de tweede helft – en creëerde snel enkele kansen: Aboubakar’s kopbal was te centraal (49e), Toko-Ekambi miste (52e), en een dubbele kans van Aboubakar en Ngamalei werd gered door invaller doelman Alhadhur (55e). De Comoren waren ook van tijd tot tijd in het offensief, maar zij kregen geen grote kansen om te scoren. De favorieten rond Bayern-spits Choupo-Moting waren feller, maar het buitenspeldoelpunt van Aboubakar telde niet (65e) en Bassogog raakte alleen de verre paal (67e). Even later was het dan zover, Aboubakar scoorde van dichtbij de verdiende 2:0 (70.).

M’Changama’s droom vrije trap is niet genoeg

Het zag er allemaal naar uit dat het beslist zou worden, maar Comoren toonde veel moed en speelde toch dapper naar voren. El Fardou Ben miste nog een grote kans (79e, slaagde er niet in Onana te verslaan), maar in de 81e minuut werd het slechts 1-2: M’Changama plaatste een vrije trap van grote afstand in de linkerbovenhoek. Extra tijd zou een sensatie zijn geweest in deze constellatie.

Omdat de Comoren geen dwingende kansen creëerden, verdiende Kameroen met 2-1 te winnen, hoewel de gastheren zich niet met roem bedekten. Zaterdag (17.00 uur) treffen ze in de kwartfinales Gambia, dat met 1-0 van Guinee won.