zondag, mei 5, 2024
HomeFootballFatawu's grote show: Leicester op de rand van promotie Premier League

Fatawu’s grote show: Leicester op de rand van promotie Premier League

Na een 5-0 overwinning op Southampton staat Leicester op het punt van promotie naar de Premier League. Een uitgeleende speler van Sporting Lissabon kwam als winnaar uit de strijd met een brace

Leicester City heeft hun korte periode van zwakte in de tijd overwonnen en staat op het punt om terug te keren naar de Premier League. De gedegradeerde club van het vorige seizoen vierde dinsdagavond een 5-0 overwinning in een inhaalwedstrijd tegen het als vierde geplaatste Southampton FC, wat betekent dat ze hun kansen op directe promotie zo goed als verspeeld hebben en plannen moeten maken voor de play-offs.

Abdul Fatawu, een 20-jarige Ghanese international die drie keer had gescoord in zijn andere 37 Championship-optredens dit seizoen, scoorde een treble op een gedenkwaardige avond voor hem. In de 25e minuut zette de rechtsbuiten, die tot het einde van het seizoen wordt uitgeleend van Sporting Lissabon, de Foxes op een verdiende voorsprong bij rust, die Wilfred Ndidi met een kopbal op het uur verlengde tot 2-0.

Fatawu draaide de bal vervolgens schitterend met zijn linkervoet in de verre hoek om er 3-0 van te maken (75′), zette Jamie Vardy op voor zijn 18e doelpunt van het seizoen om er 4-0 van te maken (79′) en profiteerde vervolgens van zijn assist om er 5-0 van te maken (81′). Toen hij zes minuten later werd gewisseld, kon de man van de avond eindelijk vieren

Leicester heeft nog maar één overwinning nodig – of de nederlaag van Leeds op vrijdag

Leicester, dat onlangs vier nederlagen leed in zes wedstrijden, heeft nu nog maar één overwinning nodig uit hun resterende twee wedstrijden bij Preston North End op maandag en tegen Blackburn Rovers vijf dagen later om promotie te bewerkstelligen. Als Leeds United en coach Daniel Farke vrijdag verliezen bij Queens Park Rangers, zou hun terugkeer naar de Premier League al voortijdig zijn afgerond. Naast Leeds (90 punten) hebben ook nieuwkomers Ipswich Town (89 punten, één wedstrijd minder) hun zinnen gezet op de directe promotieplaatsen.

“We moeten nog één keer winnen en dan is de klus geklaard”, zei een jubelende Leicester-coach Enzo Maresca, die zich niet liet verblinden door de 5-0 overwinning: “Het was niet onze beste prestatie vandaag, maar we hebben onze kansen benut.”

Leicester kijkt tegen puntenaftrek aan voor het nieuwe seizoen

Het is nu al duidelijk dat Leicester een moeilijk jaar tegemoet gaat in de Premier League. Door enorme financiële verliezen – zelfs als ze in het Championship blijven – staat een puntenaftrek bij de start op het programma. Daarnaast is er een transferverbod opgelegd aan de kampioenen van 2016, wat betekent dat ze alleen transfers mogen maken en contracten mogen verlengen met goedkeuring van de Engelse Football League (EFL). The Foxes verdedigen zich nog steeds tegen de sancties