maandag, mei 6, 2024
HomeLa LigaDe VAR heeft Ancelotti vooral gered

De VAR heeft Ancelotti vooral gered

Terwijl Almeria-coach Gaizka Garitano zich langs de zijlijn moest vermannen om te voorkomen dat hij volledig over de schreef zou gaan – hij zou later geel krijgen – moest Real Madrid-hoofdtrainer Carlo Ancelotti zich na de derde lastige VAR-situatie vermannen om niet al te opgelucht te lijken.

Het feit dat de theoretische koploper van de competitie – op dit moment stond Real (20 wedstrijden, 51 punten) nog voor op Girona (21 wedstrijden, 52 punten) – een bijna schandalige hoeveelheid geluk nodig had om thuis eindelijk te winnen van de nog altijd puntloze hekkensluiter in de negende minuut van de rust, had veel te maken met de ervaren Italiaan.

Ancelotti rouleert niet graag – alleen laat op zondag

De viervoudig Champions League-winnaar herhaalt al jaren dat hij altijd de beste spelers die hij tot zijn beschikking heeft wil en zal gebruiken wanneer dat mogelijk is. Dit geldt ook voor de thuiswedstrijd tegen de ploeg die onderaan staat. Zelfs na weken in Engeland met intensieve Supercopa-wedstrijden in Saoedi-Arabië en nog eens 120 minuten in de beker met Atletico.

Het gevolg? De vaste spelers van Ancelotti waren zondagmiddag niet op hun best en kwamen in het Bernabeu al in de eerste minuut van de wedstrijd slordig op achterstand. Daarna begonnen ze ongeïnspireerd, slaagden ze er aanvallend nauwelijks in om iets te presteren en stonden ze, zichtbaar overspeeld, nog voor rust met 2-0 achter – en niet eens onverdiend.

Ancelotti besefte wat er aan de hand was en wisselde direct na rust drie keer. En zie, de meer uitgeruste en gemotiveerde vervangers maakten meteen een betere, scherpere indruk. Dat had je van tevoren kunnen zien

Desondanks was de baby toen al in de put gevallen en Real wist hem er in de tweede helft alleen met hulp van de scheidsrechters weer uit te krijgen. Drie controversiële VAR-interventies binnen een zeer kort tijdsbestek – die elk van beide kanten beslist hadden kunnen worden – vielen allemaal in het voordeel van Real uit. Evenwichtig is anders. Je kon Garitano begrijpen.

Net als Ancelotti, die zijn opluchting na het laatste fluitsignaal omzette in woede. “Ik ben boos op mezelf,” bekende hij na afloop en hij maakte er op de persconferentie geen geheim van wie deze must-winwedstrijd bijna had verprutst: “Veel spelers hebben de laatste tijd energie verloren, wat ik me niet genoeg realiseerde.” Ondanks de late overwinning moet hij nu beseffen dat hij niet elke keer zoveel geluk zal hebben