Site pictogram Sports of the Day

5:0 tegen Heerenveen: Ajax verdedigt kampioenschap

Ajax Amsterdam is opnieuw Nederlands kampioen. De elf van trainer Erik ten Hag wonnen woensdagavond met 5-0 van SC Heerenveen om hun Eredivisie-titel te verdedigen.

Toen scheidsrechter Allard Lindhout woensdagavond voor de laatste keer op zijn fluit blies, toen Ajax Amsterdam het dus gemaakt had, renden de wisselspelers van de oude en nieuwe kampioen in rood-witte truitjes het veld op. Op hen: het rugnummer 36 en de woorden “kampioen”, het Nederlandse woord voor “kampioen”.

36 keer heeft Ajax nu de Eredivisie gewonnen, veel meer dan welke andere club in Nederland ook. Ook deze keer, toen de titel naar Amsterdam ging, was het lange tijd een uiterst spannende race tussen de ploeg van Erik ten Hag en PSV Eindhoven – maar uiteindelijk ging het kampioenschap toch weer naar Ajax.

Ajax zijn ongelooflijk effectief

De beslissende wedstrijd van woensdagavond was weliswaar geen glansrijke, maar de oude en nieuwe titelhouders bleven desondanks imponeren met hun klasse tegen Heerenveen. In de eerste helft creëerde Ajax slechts drie kansen om te scoren – maar benutte ze wel allemaal. Eerst scoorde Tagliafico (19e), daarna Berghuis (33e), voordat de voormalige Frankfurt-speler Haller ook vanaf de strafschopstip scoorde (38e).

Heerenveen had lange tijd goed verdedigd, maar stond bij rust nog steeds hopeloos achter. Na de pauze had Berghuis nog meer duidelijkheid kunnen scheppen (49e), daarna moest Stekelenburg aan de andere kant voor het eerst ingrijpen (72e), voordat invaller Kudus de lat van Heerenveen raakte (75e).

In de slotfase werd het nog duidelijker: Brobbey maakte er 4:0 van (85.) met een tap-in, vijf minuten later zette Alvarez de puntjes op de i toen hij zijn voet in een schot van Brobbey zette en de bal onder de lat vandaan kaatste – 5:0 (90.).